ترس از خدا در خلوتگاهها
حكمت 324 ترس از خدا در خلوتگاهها (اخلاقى، اعتقادى، تربيتى)
قال علی علیه السلام:
اتَّقُوا مَعَاصِيَ اللَّهِ فِى الْخَلَوَاتِ فَإِنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاكِمُ .
و فرمود : از نافرمانى خدا در خلوت ها بپرهيزيد
، زيرا همان كه گواه است، داورى مى كند.
منبع: نهج البلاغه- حكمت324
موضوعات مرتبط: نهج البلاغهدر محضر امام علی
نهج البلاغه
مسؤوليت نعمتها
و درود خدا بر او، فرمود: كمترين حق خدا بر عهده شما اينكه از نعمتهاى الهى در گناهان يارى نگيريد.حكمت 330(اعتقادى)
ارزش اطاعت و بندگى
و درود خدا بر او، فرمود: خداى سبحان طاعت را غنيمت زيركان قرار داد آنگاه كه مردم ناتوان، كوتاهى كنند.حكمت 331(عبادى، اعتقادى)
موضوعات مرتبط: نهج البلاغه
اندرز هایی از نهج البلاغه
چرا بنده ديگران ؟
و لا تنكن عبد غيرك و قد جعلك الله حرا نامه /31
ترجمه : بنده ديگرى مباش ، كه خدا،تو را آزاده آفريده است .
شرح : خداوند، انسان را به صورتموجودى آزاد،و داراى شخصيت وعزت نفس آفريده شده است . و به او عقل و شعور، و نيروى درك و دريافت ، و قدرت اراده بخشيده است ، تا انديشه خود را به كاراندازد، از نيروى بدنى خود استفاده كند، و باقدرت فكر، و تن دادن به كار و تلاش ، در كمالآزادى و سربلندى ، زندگى شرافتمندانه يى را دنبالكند. در آفرينش خدا، هيچ انسانى از ديگرى برتر و باارزش تر، يا كمتر و بى مقدارتر نيست . بنابر اين ، هيچ انسانى حق نداردكه ديگران را بنده خود سازد، و هيچ انسانهم حق ندارد خود را به صورت بنده ديگران در آورد. زيرا بندگى ، تنها در برابر خداوند متعال شايسته است ، و جز خدا،هيچكس شايسته آن نيست كه انسانى ، در برابرش، خود را دچار ذلت و زبونى كند و مانند بنده ناتوان و بيمقدارى ظاهر شود.
البته كسى كه عزت داشته باشد، و ارزش انسانى خود را بشناسد، به آزادى گرانقيمتى كه خداوند به او ارزانى داشته ،احترام خواهد گذشت . چنين فردى ، هميشه به نيروىفكر و قدرت كار و تلاش خود متكى خواهد بود، به آنچه در يك زندگى شرافتمندانه نصيبش ميشود قناعت خواهد كرد، و درنتيجه ، همواره سربلند و آزاد خواهد زيست .
اما افراد ذليل و بى شخصيتى هم پيدا مى شوند، كه به خاطر مال دنيا، در برابر ثروتمندان يا صاحبان مقام وقدرت ، به زانو مى افتند، سر تعظيم فرودمى آورد، و بصورت بنده يى ذليل و بى ارزش ظاهر مى شوند، تا شايد از ثروت و مقام آن افراد بهره يى ببرند و بيش از حدلياقت خود، مالو مقامى بدست آورند.
امام عليه السلام ، اينگونه افراد را نكوهش مى كند و به همه مسلمانانهشدار مى دهد كه : مبادا آزادى و ارزش انسانىخود را، كه خداوند به شما ارزانى داشته است ، پايمالكنيد و به طمع مال و مقام ، در برابر انسانى همچون خودتان ، بندگى كنيد، زيرا خداوند، همه انسانها را آزاد و يكسان آفريده است .
موضوعات مرتبط: نهج البلاغه
اندرز های نهج البلاغه
چه بسا كه يكبار خوردن
كم من اءكله منعت اءكلات . ح /171
ترجمه :بسا كه يك خوردن چيزى ، تو را از خوردن بسيارى از خوردنيهاى ديگر، محروم مى كند.
شرح :گاهى كسى را مى بينيم كه سر سفره ، به غذائى ميرسد كه با وضع مزاجى آن روز او سازگار نيست و نبايد از آن بخورد. اما او نميتواند از هوس خوردن جلوگيرى كند، و از آن غذائى ناسازگار ميخورد، و چند ساعت بعد، به بستر بيمارى مى افتد. يا گاهى ، كسى ديگرى را مى بينيم ، كه ناراحتى مزاجى ندارد، ولى در خوردن غذا، چنان افراط و زياده روى ميكند كه بيمار مى شود.
در هر حال ، اينگونه افراد، بخاطر آن كه نتوانسته اند شكم خود را نگاه دارند چنان بيمار و نزار ميشود، كه تا مدتها از خوردن بسيارى از غذاها و ميوه ها و خوراكى ها محروم ميشوند. و ته دستور پزشك با چند روز، جز غذائى ساده ، نميتوانند به چيز ديگرى لب بزنند.
در حاليكه اگر آن يكى ناپرهيزى نميكرد، و اين يكى به افراط و زياده روى نمى پرداخت هر دو، در روزهاى بعد نيز ميتوانستند از هر نوع خوراكى استفاده كنند، و ناچار از تحمل چند روز پرهيز و محروميت نمى شدند.
اين سخن امام عليه السلام ، به ما مى آورد كه : در هر كارى ، بايد به عاقبت آن هم بينديشيم و صلاح خود را تشخيص دهيم . يعنى اگر ديديم ، در كارى ، با يكبار استفاده كردن ، چندين استفاده بعدى را از دست ميدهيم ، بايد از انجام آن كار خوددارى كنيم .
موضوعات مرتبط: نهج البلاغه
توصیهای شگفتانگیز از امام علی علیهالسلام
سُئِل أَميرُالمُؤمِنينَ علیه السلام عَنِ «العِلْمِ»، فَقالَ: أَربَعُ كَلِماتٍ: أَنْ تَعْبُدَ اللهَ بِقَدْرِ حاجَتِكَ إلَيْهِ، وَ أَنْ تَعْصِيَهُ بِقَدْرِ صَبْرِكَ عَلَى النَّارِ، وَ أَنْ تَعْمَلَ لِدُنْياكَ بِقَدْرِ عُمُرِكَ فيها، وَ أَنْ تَعْمَلَ لآِخِرَتِكَ بِقَدْرِ بَقائِكَ فيها.
از اميرالمؤمنين علیه السلام از «علم» سؤال شد، فرمودند: چهار كلمه است:
خداوند را به اندازهای که به او نیازمندی، عبادت کنی.
او را به اندازهای که طاقت تحمل آتش را داری، معصیت کنی.
برای دنیایت به اندازهای که در آن عمر داری، کار کنی
و برای آخرتت به اندازهای که در آن باقی میمانی، عمل کنی.
موضوعات مرتبط: احادیثنهج البلاغه
در چه مواردي كم و كاستی نماز مأمومین، به عهده ی امام جماعت است؟
امير المؤمنين عليٌّ عليهالسلام
في وصيّتِهِ لِمحمّدِ بنِأبيبكرٍ حينَ وَلاّهُ مِصرَ: وَانظُرْ إلى صلاتِكَ كيفَ هِي فإنّكَ إمامٌ لِقَومِكَ (يَنبَغِي لكَ) أن تُتِمَّها ولا تُخَفِّفَها ، فَلَيسَ مِن إمامٍ يُصَلِّي بِقَومٍ يَكونُ في صلاتِهِم نُقصانٌ إلاّ كانَ علَيهِ ، لايَنقُصُ مِنصلاتِهِم شَيءٌ ، وتَمِّمْها وتَحَفَّظْ فيها يَكُنلكَ مِثلَاُجُورِهِم ولايَنقُصُ ذلكَ مِنأجرِهِم شَيئا .
امام على عليهالسلام
- هنگامى كه محمّد بن ابىبكر را به فرماندارى مصر گماشت- : بنگر نمازت چگونه است ؛ زيرا تو مقتداى مردم خود هستى . (سزاوار است) كه نماز را كامل به جاىآورى و آن را سبك و ناقص برگزار نكنى ؛ زيرا هر پيشنمازى براى مردمى نماز گزارد و در نماز آنها كم و كاستى باشد ، گناهش به گردن اوست ، و از نماز آنها چيزى كم نمىشود . نماز را كامل به جاى آر و بر آن مراقبت نما ، تا تو نيز همانند پاداش آنها را داشته باشى و اين از ثواب آنها چيزى نمىكاهد .
موضوعات مرتبط: نهج البلاغه